Op 28 september werd de officiële aftrap gegeven van de start van de werken voor de uitbreiding van de Heistse academie. Hierbij werd een tijdscapsule voorgesteld. Deze tijdscapsule bevat verschillende hedendaagse voorwerpen die betrekking hebben op academie: een paar balletschoentjes, een set trommelstokken, een partituurhoudertje... De tijdscapsule zal ingemetseld worden in de fundering van het nieuwe gebouw. 

Het huidige academiegebouw is gebouwd in de Oude Godstraat de periode 1978–1980 en barst al verschillende jaren uit zijn voegen. Want in de loop der jaren zijn de muziek- en tekenacademie  uitgegroeid tot twee succesvolle academies met meer dan 2.500 leerlingen en 86 leerkrachten. Daarom was een uitbreiding die de nodige bijkomende ruimte zou creëren broodnodig.

De uitbreiding van het academiegebouw komt wordt naast het huidige gebouw geplaatst en zal voor 2600 m² aan bijkomende ruimte creëren. Er komen lokalen voor diverse lessen muziek en woord, hoge ateliers voor de beeldende kunst en een goed uitgerust auditorium voor voorstellingen, lessen en repetities van de afdelingen muziek, woord en dans.
Op de academiesite zal ook een groen en publiek binnenplein aangelegd worden. Een plein dat als evenementenplein en voor buitenvoorstellingen gebruikt kan worden. Zo wordt een oase van rust gecreëerd worden in de onmiddellijke nabijheid van Heist-centrum, bereikbaar vanaf de Oude Godstraat en vanaf de Hof van Riemenstraat. Een brede fiets- en voetgangersdoorgang verbindt beide straten met elkaar doorheen het binnenhof.

De werken zouden in 2020  afgerond moeten zijn.
Voor de geïnteresseerden ziet de planning van de werken er als volgt uit:
- September 2018: afbraakwerken
- Oktober 2018: grondwerken
- November 2018: funderingen
- December: 2018: structuur kelder
- Maart 2019: structuur bovenbouw
- Mei 2019: gevels en daken, en start technieken
- Juni: buitenschrijnwerk en pleisterwerken
- Juli 2019: chape
- Augustus 2019: vloeren en start omgevingswerken
- December 2019: binnenschrijnwerk
- Januari 2020: schilderwerken en afwerking
- Februari 2020: testen en opkuis
- Maart 2020: inrichting gebouw